PAX

PAX on wall

PAX is the Latin word for peace, something to aim for in many ways.

This screenprint is based on photos of the meditation place at Backåkra, in memory of Dag Hammarskjöld, a place we visit every summer.

esa in front of PAX

By |2024-08-26T10:41:55+02:00August 26th, 2024|inspiration, process|Comments Off on PAX

DET BRÄNNS

about the Stinging Nettle

Urtica dioica

 

Stinging nettle as fiber, nutrition, taste and visual image.
In the research, nettle appears as a substitute for cotton (before nylon took over), dream catcher, medicinal plant, emergency food for both people and livestock. The experimentation moves between textiles, paper and graphic prints. But also the nettle as a taste and of course the first impression: the sting. The plant that can be seen as a big problem or perhaps as a possible solution to several problems, ”Urtica dioica dissonantia”.

An ongoing projekt that was part of Southern Sweden Design Days 2023

 

  

 

    

  

 

 

 

SOURCES AND INSPIRATION FOR FURTHER READING:

Groups and organisations

Sällskapen Nellorna, har bland annat gjort boken “Brännässla – En älskad kulturväxt”, anordnar Nässlans dag och driver en facebookgrupp

Norskt projekt “Fra plante til plagg” https://www.nesle.no/blog

http://www.nettlesfortextiles.org.uk sida med bl a annat massor av filmer om nässelberedning.
”This site is a repository of all things nettle related, especially the sharing of skills and techniques that will help us best utilise this incredible resource for local textile production.”

Gustav Bredeman (1880–1960) ”was a German agricultural scientist and botanist. He is considered a pioneer of nettle research.” (Wikipedia, de)

John-Paul Flintoff – författare som gjorde kalsonger av nässlor (!).
Second skin: why wearing nettles is the next big thing  – artikel av John-Paul Flintoff i The Ecologist 2009. (eng)

 

Textile

”Nettles are the fibre of the landless.”
Video with Alan Brown that takes nettle plants through, in order to extract a usable fibre for textiles. (eng)

Rep av nässelfiber direkt i skogen video  “Make Natural Cordage in Minutes”. (eng)

Kan nättelsduk komma av nässla? https://brittakarolina.com/2012/11/26/nattelduk-bomull-och-nassla/  (sv)

Pangaia – innovativt företag som gör bl a jeans med en blandning av bomull, hampa och nässlor. Jeansen har sålts på varuhuset Selfridges i England. (eng)

Finsk textilproduktion baserad på nässlor www.knokkon.com

NFC GmbH Nettle Fibre Company, hampa och nässelfiber i Tyskland nettle-fibre-company.com/en/

VintageStyleStudio, Ukraina,  säljer antika tyger mm på Etsy.

AppleoakFibreWorks, Irland säljer tyger och garner med 100% nässla från Nepal.
”The Nepalian nettle, Girardinia diversifolia, grows up to 3m tall. There, the Nepalese still harvest and peel the nettle by hand, then it is placed in a semi boiling wood ash bath over night, which is used later for fertilizing the fields. The next day, the loosened fibers are beaten across a stone several times and rubbed with clay to loosen the remaining plant debris.”

Nettle as food and medicin

“To Eat Raw Stinging Nettles” en 13 min lång film om nässlans förträfflighet efter 8 min tips på hur du kan göra för att äta den rå. (eng)

Livsmedelsverkets lista på näringsrikast grönsaker, nässlan på delad förstaplats. (sv)

Utförligare analys livsmedelsverket_10_gronsaker_och_rotfrukter_analys_av_naringsamnen.pdf (sv)

Näringsvärde, förvällda nässlor enligt livsmedelsverket  (för låga siffror hävdar några) (sv)

Om nässlan från Örtsällskapet som mat, medicin m.m. (sv)

Video med Matti Veijola, finsk bonde i norra Finland som odlar nässlor som mat – Nokkosen viljely. Förväller (enligt egen hemlig metod) och torkar hela plantor för bästa resultat, då behåller de den gröna färgen och luktar fräschare jämfört med importerat nässelpulver, enligt Matti. (fin)

Marthaförbundet om nässlor på svenska https://www.martha.fi/vardagskunskap/kortkurs-plocka-nasslor (sv)

Martat fröknäcke med nässlor (fin).

Nettle ice! https://www.folketspops.se/product-page/nettle-pink-lemonade

Nässelchips https://undertian.com/recept/nasselchips/ (sv)

Nettle crisps https://www.foragingcoursecompany.co.uk/post/recipes-nettle-crisps (eng)

På Tanttulundens pizza
Allra vanligaste användningen av nässla hos oss är nässla på pizzan. Ena varianten är att vi mixar en nässelpesto av rapsolja, nässlor, ramslök eller vitlök, eventuellt solrosfrön och salt. Men oftast plockar vi bara topparna, svänger runt i olja och salt (som nässelchips) och lägger dem allra överst på pizzan.

Food for other plants

Nässelvatten https://gronarader.se/tradgard/nasselvatten/ (sv)

Nettle water https://www.sarabackmo.com/fertilize-with-nettle-water/ (eng)

 

 

jollygood project wall

 

 

Det Bränns at BISexSSDD

Det Bränns at BISexSSDD

 

 

 

https://www.jollygoodfellow.se/nettles/ 2010 😉

By |2024-08-20T21:59:05+02:00August 20th, 2024|process|Comments Off on DET BRÄNNS

Bise

 

On behalf of the restaurant Bise here in Malmö we create unique artwork for the restaurant’s menus. A playful work where we print with our Risograph and work with collage directly on the scanner glass : ) The idea is to have a lot of variation which our unreliable Risograph helps us with. Our art work is on the back and the current menu is printed on location. The menus are like small art pieces and if you like it you might take it with you.

 

 

 

 

 

 

 

By |2023-09-04T10:26:27+02:00September 4th, 2023|diverse|Comments Off on Bise

Ocean

A project that revolves around the sea, Malmö’s closest neighbor that connects us with the whole world.

Lately we have spent a lot of time with the sea and we are interested in the sea as a resource for a sustainable future from various aspects. Seaweed is something that we pay a little extra attention to, such as food, fertilizer, oxygen producer and exciting material.

We made a film about the process – the collection of information, the experimentation, different perceptions of the sea and how the fanzine Ocean takes shape.

The project was first shown at Southern Sweden Design Days 2022 – a new international design festival in Malmö, Sweden.

 

 

We printed the fanzine with our Risograph, a whole new experience for us to collect and develop information, work with the graphic form and then print 36 pages with a machine that lives its on life ; )

Printed with Risograph
Paper: Munken Pure 90 g
Size: A5, 36 pages

By |2022-12-13T18:50:11+02:00December 13th, 2022|diverse, process|Comments Off on Ocean

Nordic No 2022

We did it! A new calendar 10 years after our last wall calendar that we called urbnCal.

For this calendar we cut up old silkscreened test prints of bicycles and printed the calendar on the other side. Happy to have them together. In that way the project has very small environmental effect.

12 sheets A3
Paper: Reused test prints, Munken Lynx 200 gr
Edition: 50
Printed with Risograph

By |2021-12-14T15:51:29+02:00December 14th, 2021|CALENDAR, diverse|Comments Off on Nordic No 2022

Southern Sweden Design Days 2021

Utfall

In printing, ”utfall” or bleed is the extra space that will be trimmed off at the end of the printing process. Occasionally, these paper strips (the bleed) have also been experimented with. There have also been experiments with layer upon layer on test prints. In this exhibition the primarily focus is on the discarded pieces which get a new chance in the limelight.

The exhibition was situated at Form/Design Center during the very first edition of Southern Sweden Design Days 2021.

 

By |2023-09-23T22:40:30+02:00September 22nd, 2021|diverse, ON WALL, process|Comments Off on Southern Sweden Design Days 2021

L.T. Fisk

Some years ago we had the pleasure to have L. T. Fisk here for a small kitchen concert. We remember that it was the first nice summer day that year and not that many in the audience inside, but a very nice memory for us who were there : )

Now we have printed some t-shirts for the great artist, based on drawings by another great artist Linnéa Carlsson.

 

 

 

 

 

By |2021-04-23T14:51:19+02:00April 23rd, 2021|process, WEAR|Comments Off on L.T. Fisk

40 pizzor mot hunger

——
Lördag 3 april
Kl 13–18
Borggatan 14
Arlöv
——

På påskafton 3/4 öppnar carport pizzerian här på Borggatan 14 upp i lite större skala för första gången. Vi kommer baka 40 pizzor mellan kl 13 och 18. Kommer finnas luft mellan de olika sittplatserna här. Men med tanke på rådande pandemi och ugnens storlek vill vi att du förbokar så det inte ska bli för trångt här.  Vi har inga pizzakartonger men kan säkert vika ihop nåt hjälpligt om du vill ta med ; )  Vatten och kombucha och handsprit har vi däremot : ) Går också bra att ta med egen dricka.

Det kommer finnas:
– en röd pizza toppad med bland annat nässlor
– en vit pizza toppad med svamp o annat gött

Exakt vad bestämmer vi just innan, men båda är vegetariska och den röda går att få med “veganost”. Det går så klart att välja bort det man inte vill ha (förutom gluten, alla pizzor är garanterat glutenstinna men en del säger att surdeg är skonsammare än annan deg om en bara är lite småkänslig).

Vi kör på svenskt ekomjöl och bakar på surdeg i 400 grader, inspirerat av Napoli men på vårt sätt.

Eftersom det är första gången kommer pizzorna vara tokbilliga, 40 pix (lovar att det är en engångsföreteelse) och inte nog med det hela summan går till The Hunger Project som stärker kvinnors möjlighet till försörjning (och möjlighet att bli mätta) i en annan del av världen.

Vi bakar ca 5 pizzor i halvtimmen.

Lediga tider nu är:

13:00

13:30

14:00 1 st kvar

14:30

15:00

15:30 

16:00  

16:30

17:00

17:30

Skicka sms 0709794116 eller meddelande via Instagram @tanttulunden så bekräftar vi när vi lagt in bokningen.
Ange antal pizzor, önskad tid och vet ni redan nu om ni vill ha röd eller vit pizza meddela gärna det också.

Det gäller ju så klart att ni är fullt friska när ni kommer, så meddela så snart som möjligt om ni märker att ni måste avboka.

Hör av dig om du har några frågor eller vill boka!

Allt gott!  Esa o Lisa

By |2021-04-02T18:53:42+02:00March 26th, 2021|tips|Comments Off on 40 pizzor mot hunger